”Alkuun olin sitä mieltä, että en taida tarvita hoitajaa kotiin mutta omaiset halusivat, että tällainen ikämies – kohta 85 vuotta, voisi jo ottaa apua vastaan. Kotihoidosta auttavat näissä arjen asioissa ja huolehtivat, että kaapissa on ruokaa ja dosetissa lääkkeitä. Nyt tuntuu, etten pärjäisi enää ollenkaan ilman kotihoitoa ja tämän sanon hyvällä mielellä.”

Palvelu- ja hoitosuunnitelma laadittiin yhdessä asiakkaan ja omaisten kanssa. Kaikille oli tärkeää, että asiakas pysyy toimintakykyisenä ja voi asua omassa kodissaan mahdollisimman pitkään.

”Ajattelin ensin, että olenko enää ”herra talossani”, jos joku vieras tulee tänne huushollaamaan mutta turhaa oli ajatella sellaisia, kauniisti aina kysyvät mielipidettäni ja asioista keskustellaan ennen kuin mitään tekevät”.

Asiakkaan tarpeet kartoitettiin ja kotihoidosta aloitettiin käynnit kaksi kertaa viikossa. Nyt vuotta myöhemmin käyntejä on lisätty kolmeen käyntiin viikossa. Kotihoidossa asiakas osallistuu kaikkeen tekemiseen omien voimavarojensa mukaan hoitajan tukemana.

”Asun yksin ja seuraa ei päivisin ole. Kotihoidon käynneistä on tullut viikon parhaita päiviä. Mukavaa kun aamiaisella on juttuseuraa, puhutaan päivän politiikat ja maailmanmeno. Käydään yhdessä kaupassa ja asioilla, ulkona kävelyllä. Itselleni tämä sosiaalisuus on tärkeintä, antaa elämän iloa.”

Kotihoidosta huolehditaan asiakkaan monipuolisesta ja riittävästä ravinnosta, lääkityksestä, hygieniasta ja seurataan yleisvointia. Lääkäriä konsultoidaan, jos on tarve ja laboratorionäytteet voidaan ottaa kotona. Kodinhoidolliset askareet tehdään sopimuksen mukaan. Kotona on siistiä ja puhdasta.

Katso myös